Qui som? La nostra missió, els nostres objectius
La vall del Madriu-Perafita-Claror va ser declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO l’any 2004 atenent al seu valor paisatgístic. La preservació d’una vall major en la seva totalitat és un fet insòlit, i l’únic cas que s’ha donat als Pirineus.
- 1 de juliol del 2004: En la reunió del Comitè del Patrimoni Mundial celebrada a Suzhou (Xina) es decideix per unanimitat la inscripció de la Vall del Madriu-Perafita-Claror (VMPC) en la llista del Patrimoni de la Humanitat, dins de la categoria de paisatge cultural.
- 27 d’octubre del 2005: la VMPC és declarada bé d’interès cultural d’Andorra. Està doncs protegida per la Llei del Patrimoni Cultural d’Andorra.
- 28 de desembre del 2011: s’aprova el pla de gestió de la VMPC, amb l’objectiu de fixar uns objectius clars i planificar les accions necessàries per assolir-los.
La Comissió de Gestió és l’òrgan gestor principal de la Vall. Està formada pels cònsols de les parròquies d’Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany. Cada comú manté les seves competència sobre la seva porció de territori, però les intervencions a la vall es decideixen per unanimitat dels quatre membres de la Comissió de Gestió. I per a qualsevol intervenció, es requereix un informe previ i preceptiu del Ministeri de Cultura.
El pla de gestió és el document rector. El seu objecte és la conservació, la protecció, la difusió, el desenvolupament sostenible i l’acreixement del patrimoni natural i cultural de la Vall de Madriu-Perafita-Claror així com de tots els seus valors. Per tal d’assolir els objectius es promouen els estudis i les accions necessaris per a la identificació i la caracterització dels paisatges i dels seus valors per assolir la seva preservació, gestió i revaloració.
La Comissió de gestió està assessorada per un Consell Assessor.
Cal recordar que la UNESCO no té cap cap competència sobre la Vall. La UNESCO només marca unes normes ha seguir per mantenir el bé dins la llista de Patrimoni Mundial, que bàsicament són la protecció i la conservació del bé inscrit. Regularment, l’Estat té l’obligació d’informar el Comitè del Patrimoni Mundial de l’estat de conservació del bé, que n’avalua el seu estat i decideix la seva permanència o no dins la llista.
L’òrgan gestor està composat per:
Els membres de la comissió de gestió, que per l’exercici 2020-2024 són:
– El cònsol menor d’Encamp, l’Hble. Sr. Jean-Michel Rascagnères.
– El cònsol menor d’Andorra la Vella, l’Hble. Sr. David Astrié Padilla.
– El cònsol major de Sant Julià de Lòria, l’Hble. Sr. Josep Majoral Obiols.
– La cònsol major d’Escaldes-Engordany, l’Hble. Sra. Rosa Gili Casals.
Els membres actuals del Consell Assessor són:
– Ministre de Cultura, M.I. Sra. Sílvia Riva González.
– Representant de l’associació de propietaris privats de la vall del Madriu, Sra. Meritxell Font Vilaginés.
– Representant de les associacions dedicades a la protecció de la natura, Sr. Carles Iriarte Fraga.
– Secretari general de la Comissió Nacional Andorrana per la UNESCO, Sr. Jean Michel Armengol.
La directora del Pla de Gestió és la Sra. Susanna Simon Torralba.
El nostre logo
La lletra M en blau representa els glaciars, els llacs i els rius. Per resaltar la sensació de profunditat i d’espai obert, la forma de la P recrea els pics i els cims, on podem trobar fins i tot rastres de neu als cims més alts de la vall. La calidesa i el factor humà de la VMPC queda representat per la C en groc, que a més de “tancar” el disseny, forma un horitzó per remarcar la sensació de profunditat i gran espai obert. Amb la superposició de les 3 lletres, apareixen nous elements (cims, espais verds) i una marca que engloba tots els elements característics de la vall.