Visita a les Causses-et-Cevennes
Els passats 14 i 15 de juny, els representants de la comissió de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror, el cònsol major d’Encamp Jordi Torres, el cònsol menor d’Andorra la Vella Marc Pons, el cònsol menor de Sant Julià de Lòria Julià Call i el conseller de Medi Ambient d’Escaldes-Engordany Didier Aleix s’han desplaçat fins a Florac, seu de l’Entente des Causses&Cevennes per avaluar un possible agermanament amb aquest territori. La visita es feia en retorn a la visita que els membres de l’Entente des Causses&Cevennes van realitzar a Andorra el passat novembre.
Aquesta visita ha servit a la delegació andorrana de veure que, a banda de la gran diferència en el que fa a la superfície dels dos bens (4.247 hectàrees per la vall del Madriu-Perafita-Claror, en front de les 302.319 hectàrees per les Causses&Cevennes), són molts nombrosos els punts en comú que tenen els dos territoris:
- Ambdós han estat reconeguts per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat, dins de la categoria de paisatge cultural. És a dir que la seva excepcionalitat ve donada per la intervenció de l’home sobre el territori.
- Són territoris de muntanya, on l’home ha hagut d’adaptar-se a un terreny hostil.
- La seva riquesa és una riquesa històrica, basada en l’agro-pastoralisme.
- Avui en dia, el turisme és preveu com la manera de generar els ingressos necessaris a la conservació d’aquest patrimoni.
- Tots dos tenen dificultat a valoritzar el seu territori que manca de monuments concrets.
- A les Causses&Cevennes, el 90% del territori és privat, amb el que estan obligats a treballar amb els propietaris de les terres.
S’ha doncs procedit a la signatura de la intenció d’agermanament que permetrà tenir un marc d’intercanvi entre els dos territoris, que només pot ser que beneficiosa per ambdós. La signatura de l’agermanament es farà un cop hagi estat validada pels 4 comuns implicats.