la CANDIDATURA DE LA vall A PATRIMONI DE LA HUMANITAT
La presentació d’una candidatura a la Llista del patrimoni mundial de la UNESCO¹ és una prerrogativa exclusiva dels estats part de la Convenció del patrimoni mundial, signada per Andorra l’any 1993. La candidatura del paisatge cultural de la vall del Madriu-Perafita-Claror a la Llista del patrimoni mundial va ser una iniciativa conjunta del Govern d’Andorra, dels Comuns d’Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, de la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO (CNAU) i del Comitè Nacional Andorrà de l’ICOMOS², amb la participació dels diversos actors amb interessos a la vall així com amb la dels col·lectius que utilitzen la zona.
La idea va sorgir des del Comitè Nacional Andorrà de l’ICOMOS i fou presentada per primera vegada al Ministeri de Cultura l’any 2001, i l’1 de juliol de 2004 el Comitè del Patrimoni Mundial, reunit en la seva 28a sessió a Suzhou (Xina), va aprovar la inscripció de la vall del Madriu-Perafita-Claror a la llista del Patrimoni Mundial, en la categoria de béns culturals, com a paisatge cultural. A dia d’avui, només hi ha 121 paisatges culturals en tot el món.
La vall conserva molts elements i les estructures d’explotació, organització i gestió dels recursos naturals (boscos, pastures, bordes, camins, aigua…) que mostren la utilització i l’evolució d’aquest territori al llarg de la història. De gran valor identitari, la vall ha esdevingut un testimoni viu de la història i les formes de vida d’un país rural de muntanya. Paratges d’una bellesa extraordinària són fruit de la interacció de l’home amb el medi.
La vall del Madriu-Perafita-Claror és un paisatge cultural, una “obra conjunta de l’home i la natura, que forma una unitat coherent pels seus valors estètics, històrics o culturals” (Llei 9/2003, del patrimoni cultural d’Andorra).
Per ser inclòs en la llista del Patrimoni de la Humanitat un lloc ha de tenir un «valor universal excepcional» i ha de satisfer almenys un dels següents criteris de selecció:
- I– representar una obra mestra del geni creatiu humà;
- II– testimoniar un important intercanvi de valors humans al llarg d’un període o dintre d’una àrea cultural del món, en el desenvolupament de l’arquitectura o la tecnologia, les arts monumentals, l’urbanisme o el disseny paisatgístic;
- III– aportar un testimoniatge únic o almenys excepcional d’una tradició cultural o d’una civilització existent o ja desapareguda;
- IV– oferir un exemple eminent d’un tipus d’edifici, d’un conjunt arquitectònic o tecnològic o d’un paisatge, que il·lustri una etapa significativa de la història humana;
- V– ser un exemple eminent d’una tradició d’assentament humà, d’utilització del mar o de la terra, que sigui representativa d’una cultura (o cultures), o de la interacció humana amb el medi ambient, especialment quan aquest es torni vulnerable enfront de l’impacte de canvis irreversibles;
- VI– estar directament o tangiblement associat amb esdeveniments o tradicions vives, amb idees o amb creences, amb treballs artístics i literaris d’una destacada significació universal. (El comitè considera que aquest criteri ha d’estar preferentment acompanyat d’altres criteris);
- VII– contenir fenòmens naturals superlatius o àrees d’excepcional bellesa natural i importància estètica;
- VIII– ser un dels exemples representatius d’importants etapes de la història de la terra, incloent-hi testimoniatges de la vida, processos geològics creadors de formes geològiques o característiques geomòrfiques o fisiogràfiques significatives;
- IX– ser un dels exemples eminents de processos ecològics i biològics en el curs de l’evolució dels ecosistemes;
- X– contenir els hàbitats naturals més representatius i més importants per a la conservació de la biodiversitat, incloent-hi aquells que contenen espècies amenaçades de destacat valor universal des del punt de vista de la ciència i del conservacionisme.
La vall va ser inscrita sota el criteri (v): “La vall del Madriu-Perafita-Claror és un microcosmos que proporciona una imatge representativa de com els seus habitants han recollit els escassos recursos dels Pirineus durant els últims mil·lennis per crear un entorn de vida sostenible, en harmonia amb el paisatge de muntanya. La Vall recorda un antic sistema comunal de gestió de la terra que s’ha mantingut durant més de 700 anys.”
Podeu consultar la totalitat de la declaració de “Valor Universal Excepcional” de la vall del Madriu-Perafita-Claror aquí (text en francés):
¹ La UNESCO és la organització de les Nacions Unides per la Educació, la Ciència i la Cultura. El seu objectiu principal és contribuir al manteniment de la pau i la seguretat en el món a través de l’educació, la ciència, la cultura i la comunicació, i promoure la col·laboració entre les Nacions, per tal de garantir el respecte universal per la justícia, els drets humans i les llibertats fonamentals. La inscripció en la llista del Patrimoni Mundial consagra el valor universal excepcional d’un bé cultural o natural a fi que sigui protegit en benefici de tota la humanitat.
² ICOMOS (Consell Internacional de Monuments i Llocs) és una organització internacional no governamental associada amb la UNESCO. Està dedicada a la promoció de la teoria, la metodologia i la tecnologia aplicada a la conservació, protecció i posada en valor del patrimoni cultural. Els seus treballs es basen en els principis consagrats a la Carta Internacional de 1964 sobre la conservació i la restauració de monuments i llocs, denominada Carta de Venècia.