RUTA DE LA PEDRA SECA A LA VALL DEL MADRIU-PERAFITA-CLAROR
Amb aquest itinerari, que té una durada aproximada de 6h i 30′, ens endinsem cap a l’interior de la vall, des del camí de la Muntanya, fins a Claror. L’objectiu del present itinerari és anar a visitar sobre el terreny una mostra del patrimoni en pedra seca que podem trobar a la vall, i al llarg del recorregut podrem veure exemplars dels diferents models que integren el repertori de construccions d’aqueta mena.
L’any 2004 vall del Madriu-Perafita-Claror va ser inscrita per la UNESCO en la llista del patrimoni de la humanitat com paisatge cultural. El que confereix aquest valor a la vall rau en el fet de tractar-se d’un espai natural on l’home hi ha intervingut al llarg del temps per a obtenir-ne un profit mitjançant l’ús de pràctiques pròpies de l’economia tradicional. Les construccions en pedra seca constitueixen el principal testimoni material d’aquesta intervenció a la vall, ja que són estructures originades per les principals activitats humanes practicades a diferents alçades, l’agricultura al fons de la vall, amb feixes i murs de tanca; l’explotació forestal, que ens ha deixat les places de carbonera i els tiraders; la ramaderia, amb cabanes, pletes i orris; i les vies de comunicació, els camins.
A més a més, l’itinerari ens portarà a conèixer un dels racons menys coneguts d’aquest paisatge natural, la part baixa de la vall de Claror, tot passant, per arribar-hi per les valls del Madriu i Perafita. Amb ell anirem més enllà de fer una simple passejada o de practicar un esport de muntanya, ens permetrà conèixer l’empremta que l’home hi ha deixat al llarg de la seva història, un patrimoni que els parla d’altres temps, de formes de vida que han quedat en el passat però que formen part de la nostra identitat i que es troba a cavall entre l’etnologia i l’arqueologia.